ell eng

Synergyo Collaborator - Γιολάντα Μαρκοπούλου
Γιολάντα
Μαρκοπούλου
Σκηνοθέτης
ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε κινηματογράφο στο Boston University College of Communication & Film Production Department από όπου αποφοίτησε το 2003. Αφού εργάστηκε στο Λος Άντζελες σε κινηματογραφικές παραγωγές, επέστρεψε στην Αθήνα και δούλεψε στο θέατρο ως βοηθός του διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη στην Λυσιστράτη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Getty Villa L.A, University of Michigan, Loyola Marymount, Boston 2005-2007).

To 2006 εργάστηκε ως βοηθός του Στάθη Λιβαθινού στον Ηλίθιο του Ντοστογέβσκι στην Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου. Το 2007 σκηνοθέτησε την πρώτη της θεατρική παράσταση, το Tejas Verdes του Fermin Cabal, σε ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτου, το ΣΥΝΕΡΓΕΙ-Ο, το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί έναν πειραματικό χώρο τέχνης στο κέντρο της Αθήνας. Έχοντας φιλοξενήσει περισσότερες από 20 παραστάσεις, το ΣΥΝΕΡΓΕΙ-Ο σήμερα στόχο έχει την παραγωγή καλλιτεχνικών δράσεων με κοινωνικό χαρακτήρα καθώς και την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εργαστηρίων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Τα τελευταία 5 χρόνια, η Γιολάντα δουλεύει με πρόσφυγες και μετανάστες μέσω του Station Athens, ενός προγράμματος θεάτρου και δραματοθεραπείας που ανέπτυξε σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ. Από το εργαστήριο προέκυψε η ομάδα Station Athens, με την οποία δημιούργησαν την θεατρική παράσταση – ντοκουμέντο «Είμαστε οι Πέρσες» η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών τον περασμένο Ιούνιο, ενώ έχει επίσης επιλεγεί για να παρουσιαστεί στο ISPA στη Νέα Υόρκη (Ιανουάριος 2016).

Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 10 κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές (αναλυτικά πιο κάτω). Το 2011 πήρε το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» ως νέα δημιουργός από τον χώρο του θεάτρου. Συμμετείχε ως σκηνοθέτης στο “24hour Plays” (Θέατρο Χώρα 2010), δούλεψε με τη γερμανική καλλιτεχνική ομάδα Rimini Protokoll για την παράσταση Προμηθέας στην Αθήνα (Φεστιβάλ Αθηνών 2010), ενώ έχει διοργανώσει συναυλίες και εκθέσεις στο ΣΥΝΕΡΓΕΙ-Ο (Lahza -Φωτογραφίες παιδιών από προσφυγικούς καταβλυσμούς στον Λίβανο- και PH15 - Φωτογραφίες παιδιών στην Αργεντινή- κ.α.)

Στον χώρο της παραγωγής ξεκίνησε να εργάζεται το 2007 χρονιά όπου και δημιούργησε την Polyplanity Productions αναλαμβάνοντας θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές και άλλα καλλιτεχνικά projects.

Μέσω της Polyplanity Productions ήταν μια από τις παραγωγούς στην ταινία Μετέωρα σε σκηνοθεσία του Σπύρου Σταθόπουλου, ταινία η οποία είχε επιλεγεί στο διαγωνιστικό τμήμα της Berlinale 2012). Συνεργάζεται με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στην εκτέλεση παραγωγής θεατρικών παραγωγών από το 2010.

Αυτή την περίοδο έχει αναλάβει την παραγωγή των παραστάσεων Ο Γάμος του Φιγκαρο του Π. Μπομαρσαί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ΙΛΙΑΔΑ σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού. Η ΙΛΙΑΔΑ η οποία διασκευάζει και τα 24 βιβλία, αποτελεί την μόνη μεγάλη ελληνική παραγωγή που έχει ταξιδέψει διεθνώς ξεκινώντας από το Φεστιβάλ Αθηνών το 2013. Μέχρι στιγμής έχει ταξιδέψει στα: Stadsschouwburg Amsterdam / Ολλανδία, Centro Dramatico Nacional Madrid, Mérida International Festival / Ισπανία, Santiago A Mil Chile / Χιλή, Sibiu / Ρουμανία, CINARS / Καναδάς, Κύπρος) ενώ για το 2016 ήδη προγραμματίζεται η παρουσίαση στο θέατρο Nemzeti Szinhas της Βουδαπέστης, καθώς και άλλα μέρη τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Θέατρο – Σκηνοθεσία
 • Οι Εμιγκρέδες του S. Mrozek, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας 2016 (σε εξέλιξη)
 • Θάλαμος αρ. 6 του Άντον Τσέχωφ, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας 2015
 • Είμαστε οι Πέρσες! Station Athens Group, Φεστιβάλ Αθηνών 2015
 • Ε-ΦΥΓΑStation Athens Group, Συνεργείο (Site Specific) 2014
 • Speech(less)by D. Generalis, Φεστιβάλ Σπίρτο, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2013
 • La Tierraτου J.R. Fernandez, Συνεργείο (Site Specific) 2012
 • 1911 – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Συνεργείο, 2011
 • ΕΞΟΔΟΣ, νεοελληνικά συγχρονα έργα, Συνεργείο, 2011
 • Κόντρα στην Πρόοδο, του Esteve Soler, Συνεργείο, 2010
 • Shoot/Get Treasure/Repeat, του Mark Ravenhill, Συνεργείο, 2009‐2010
 • Στο Άλσος των Σεμνών, Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Δελφοί, 2009
 • Νεκροί Ταξιδιώτες,Αλ. Παπαδιαμάντης – Γ.Γ. Μάρκες, Συνεργείο, 2008‐2009
 • Tejas Verdes του Φερμιν Καμπάλ, Συνεργείο, 2007‐2008
Κινηματογράφος (Σκηνοθεσία ή / και Παραγωγή)
•Μικρού μήκους ταινία It’s OK my friend, Παραγωγός & Σκηνοθέτης, Αύγουστος2012.
Συμμετοχή στα φεστιβάλ Athens International Short Film Festival 2012, Aix de Provence Festival Tous Courts 2013, Short Film Corner, Cannes Film Festival 2013.

·Μετέωρα, μεγάλου μήκους ταινία σε σκηνοθεσία Σπύρου Σταθόπουλου, Εκτέλεση Παραγωγής, 2011.
Επίσημη Συμμετοχή στην Berlinale 2012

• Μικρού μήκους ταινία Οι Πυραμίδες της Αθήνας, Παραγωγός & Σκηνοθέτης 2010
Συμμετοχή στα φεστιβάλ Los Angeles Greek Film Festival ΗΠΑ (2011), South -Eastern European (SEE) Film Festival - ΗΠΑ, (2011), Aubagne Short Film Festival -Γαλλία, (2011) Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας - Ελλάδα (2010), Fort Lauderdale International Film Festival - ΗΠΑ, (2010), ION International Short Film Festival Τουρκία (2010), Les Nuits Mediteranees – Κορσική, Chicago Greek Film Festival - ΗΠΑ, Mediterranean Short Film Festival of Tangier - Μαρόκο, 4o London Greek Film Festival - Αγγλία, 4ο Beirut Greek Film Festival - Λίβανος, Oaxaca FilmFest - Μεξικό (2011, παρουσίαση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και Nixon Bar Cinema - Αθήνα ενώ την αγόρασε η Cinecourts Cine+.

• Μικρού μήκους ταινία Paperboat, Οργάνωση Παραγωγής σε σκηνοθεσία Δάφνης Λαμπρινού( Πτυχιακή Εργασία) 2005
Η ταινία βραβεύθηκε από το American Film Institute με το βραβείο Καλύτερης Γυναίκας Σκηνοθέτη, (2006)

The Heart is Deceitful Above all Things, σε σκηνοθεσία Asia Argento, Foley Art Supervisor, Foley Artist,2004
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών - Cannes Film Festival Director's Fortnight 2004

• Μικρού μήκους ταινία ΜΑΑΤ, 2004, Σκηνοθεσία, Παραγωγή & Μοντάζ2004 (Πτυχιακή Εργασία για το πανεπιστήμιο της Βοστώνης)
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Δράμας (2004) και στο Short Film Corner στο Φεστιβάλ των Καννών, (2005).

Επιστροφή